Problemu poremećaja pažnje i hiperaktivnosti – ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) – posljednjih se desetak godina posvećuje velika pažnja u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Stručnjaci s različitih područja nastoje pronaći rješenje, no često bez uspjeha. Uzroci i simptomi su poznati, dijagnosticiranje otežano, a liječenje lijekovima donosi više štete nego koristi.
U svakom slučaju, riječ je o stanju koje zahtjeva poseban pristup – interdisciplinarni pristup koji uzima u obzir sve aspekte čovjeka (fizički, psihološki, sociološki) i koji je posebno prilagođen svakom pojedincu.

ADHD simptomi

Među glavnim simptomima ovog poremećaja su nedostatak pažnje, impulzivnost i hiperaktivnost.
Nedostatak pažnje obično podrazumijeva nemogućnost svjesnog usmjerenja pažnje s ciljem izvršenja nekog zadatka, što rezultira nemogućnošću uspješnog dovršavanja zadatka.
Impulzivnost se odnosi na nemogućnost kontroliranja vlastitih trenutnih reakcija, što ponekad dovodi do agresivnosti (npr. ako je trenutno nemoguće dobiti željeno).
Za hiperaktivnost je karakteristično neprestano kretanje, nemogućnost mirnog sjedenja na jednome mjestu, nemogućnost usredotočenja na određeni zadatak i sl.

Hiperaktivno dijete – uzroci hiperaktivnosti

Hiperaktivnost je obično najizraženiji i jedan od prvih simptoma ADHD-a. Hiperaktivna djeca neprestano su aktivna, nemoguće ih je zaustaviti, što izaziva niz problema i kod kuće i u školi. U svijetu je hiperaktivno 3 – 5 % djece, a u toj je brojci čak tri puta više dječaka nego djevojčica.

Kod adolescenata i odraslih fizička je hiperaktivnost obično manje prisutna, kod njih češće nailazimo na simptome neorganiziranosti, zaboravljivosti, nestrpljenja, neodgovornosti itd.

Pogrešno je hiperaktivnost pokušavati ukloniti lijekovima, koji štetno djeluju na djecu i mijenjaju njihovu osobnost.

Do hiperaktivnosti često dolazi zbog manjka minerala (Mg i Ca su tu osobito važni i mogu donijeti odlične rezultate), zbog intolerancije na određene namirnice ili zbog drugih faktora stresa, poput teških metala u hrani i vodi (živa, kadmij, amalgam, aluminij, olovo), elektrosmoga, pušenja u trudnoći itd.
Porast broja hiperaktivne djece itekako se može dovesti u vezu s modernim načinom prehrane koju karakterizira pretjerana konzumacija rafiniranog šećera i brašna, te hrane koja sadrži konzervanse, bojila, arome i pojačivače okusa. Ako uzmemo u obzir činjenicu da hrana koju konzumiramo uvelike utječe na naš mozak, onda je jasno da, želimo li otkloniti hiperaktivnost, trebamo početi razmišljati o promjenama na planu prehrane.

Liječenje hiperaktivnosti biorezonancom

Biorezonancom je moguće otkriti i otkloniti jedan ili više stresnih faktora, bilo da je riječ o intoleranciji na neku namirnicu, zatrovanosti organizma teškim metalima ili nekom drugom obliku opterećenja. Kad se stresovi uklone, hiperaktivnost nestaje.

Biorezonantni je tretman siguran, učinkovit i bez štetnih posljedica. Jedan tretman u prosjeku traje 30 do 60 minuta, ugodan je i potpuno bezbolan, a cilj mu je umanjiti utjecaje koji izazivaju tegobe i jačati normalne fiziološke funkcije.
Više o biorezonantnom tretmanu možete doznati na našoj web stranici, a možete se prijaviti i za besplatne konzultacije kako bismo vam detaljnije pojasnili na koji način biorezonanca može pomoći kod hiperaktivnosti.