Putovanje je puno više od razgledavanja spomenika, to je duboka i trajna promjena ideje življenja. – Miriam Beard

Doista, putovanja nikada nisu samo razgledavanje znamenitosti nekoga mjesta, već prilika da sebe, svoj život i svijet u globalu pogledamo nekim drugim očima, da pogledamo u sebe, shvatimo što je doista vrijedno, da prigrlimo nove ideje i oslobodimo se starih uvjerenja. Puno je razloga zbog kojih bismo trebali češće putovati, a u ovom tekstu istaknuli smo one ključne, one koji donose najveću blagodat našem umu, duhu i tijelu.

PUTOVANJA OSLOBAĐAJU UM

Na putovanjima se naš um ima priliku ‘prozračiti’ od svakodnevice, doživjeti drugačije pristupe životu (druge kulture, običaji itd.), naučiti nešto novo, proširiti svoje granice, osloboditi se starih uvjerenja i susresti s novim idejama.
Postoje znanstvene studije koje su potvrdile da putovanja djeluju revitalizirajuće na naš mozak, no i bez znanstvenih dokaza lako se sami možemo uvjeriti u to koliko okrepljujuća mogu biti putovanja u svakom smislu – smiruju misaonu napetost, usmjeruju misli na ono što je doista važno i potiču našu kreativnost.
Kada se maknete s uobičajene pozicije, s onih mjesta na kojima inače boravite, vaš um ima priliku sve jasnije sagledati i uočiti rješenja za koja možda niste ni znali da postoje.

PUTOVANJA OSNAŽUJU DUH

Jednom kad se maknemo od svakodnevnih stresora i kad se nađemo na novom putu, daleko od onoga što nas inače zaokuplja, imamo odličnu priliku bolje upoznati sebe kroz različita nova iskustva. U susretu s novim, naša unutrašnjost može jasnije pokazati svoje pravo stanje. Isto tako, na putovanjima obično imamo ono vrijeme i mir koji nam inače nedostaju, a koji su nam potrebni da obnovimo odnos sami sa sobom i osjetimo ljepotu bivanja u trenutku. Iskoristite zato putovanje i kao priliku za iskren razgovor sa sobom, ali i za mirno, jednostavno bivanje u trenutku. Zahvalite životu i uživajte u miru.

PUTOVANJA OBNAVLJAJU TIJELO

Kad um i duh pronađu svoj mir, i tijelo može odahnuti. Naime, pod pritiskom svakodnevnih obveza i u neprestanoj utrci s vremenom, često postanemo nemarni prema svom tijelu – forsiramo ga izvan zdravih granica, šokiramo ga lošom hranom i tabletama ušutkavamo njegove pozive upomoć. Putovanja su zato često prilika da se tijelo regenerira – da konačno uzme ‘predah’, da se oslobodi napetosti i povrati izgubljenu snagu. Boravak na svježem zraku, u prirodi, fizičko kretanje i smanjen kontakt s uređajima koji šire štetna značenja mogu značiti puno za naše cjelokupno zdravlje.

Ne preostaje nam drugo nego predložiti vam da putujete što češće i da čuvate svoje tijelo, um i duh! Budim zahvalni na prilici koju smo dobili, na daru života – učinimo to jedinstveno putovanje lijepim i plodonosnim.
Također, ovom prilikom želimo vas pozvati i da pratite našu Zdravku na njezinom Caminu! Priča je to iz koje ćemo svi ponešto moći naučiti. Zdravku možete pratiti putem FB stranice Zdravka za zdravlje i IG profila @zdravkazazdravlje.