Moderni je način života uvelike promijenio i naše prehrambene navike, a jedna od glavnih karakteristika tih novih prehrambenih navika je i pretjerana konzumacija rafiniranog šećera (šećer koji prolazi potpunu obradu). Nalazimo ga u slatkišima, gotovoj hrani i pićima i često uopće nismo svjesni koliko štetan može biti za naše zdravlje i zdravlje naše djece.

Brojne znanstvene studije potvrdile su da šećer ima snažan utjecaj na naš mozak i da stvara ovisnost sličnu ovisnosti o npr. alkoholu i cigaretama – što ga više konzumiramo, to veću potrebu za njim imamo.

Kod pretjerane konzumacije šećera, on naglo ulazi u krv i potiče navalu inzulina i serotonina, nakon čega slijedi i nagli pad, zbog čega se počnemo osjećati loše – obično smo umorni, nezadovoljni i imamo ponovnu želju za slatkim kako bismo popravili raspoloženje. Tako ulazimo u začarani krug neprestane i snažne želje za hranom, uslijed čega dolazi do gomilanja kilograma, do umora i naglih promjena raspoloženja.
Pretjeran unos šećera opterećuje čitav organizam, što za posljedicu ima čitav niz zdravstvenih problema – od narušenog imunološkog sustava i debljanja, do bolesti srca i drugih organa.

ŠEĆER I KISELOST ORGANIZMA

Tvari čija je pH vrijednost manja od 7 smatramo kiselima, dok su tvari s pH vrijednošću većom od 7 lužnate. Voda je, primjerice, neutralna jer je njezina pH vrijednost 7.
Upravo o biološko-fiziološko-kemijskoj ravnoteži ovisi zdravlje organizma. Uslijed poremećaja te ravnoteže, koja ima ulogu važnog regulacijskog mehanizma u svim tjelesnim funkcijama, dolazi do različitih bolesti. Pomak organizma prema kiselosti prvi je znak bolesti pa svaki tretman kojemu je cilj ozdravljenje mora početi nastojanjem da se ponovno postigne dobar pH cijeloga organizma, tj. da se što prije neutralizira kiselost organizma.
Među namirnicama koje zakiseljuju organizam je i šećer. Rafinirani šećer i svi njegovi derivati predstavljaju pravu opasnost za zdravlje, pH im je samo 2,1 (vrlo kiselo), pri razgradnji u organizmu troše znatne količine kalcija i nemaju bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinirane ugljikohidrate, koji jako štete gušterači.

ŠTETAN UTJECAJ ŠEĆERA NA MOZAK

Kod pretjerane konzumacije šećera u sinapsama koje su odgovorne za misaone procese dolazi do nepovoljnih promjena. Šećer u krvi prelazi moždanu barijeru i veže se za bjelančevine sinaptičkih veza. Bjelančevinasti put tako postaje zadebljan, moždani se impulsi usporavaju, misaoni tijek postaje otežan pa se ujedno smanjuju i sposobnosti učenja i pamćenja.
Pokazalo se da djeca koja nekontrolirano jedu slatkiše i sve vrste brzih šećera imaju nižu razinu inteligencije od djece sa zdravijim prehrambenim navikama. Takva djeca teže uče, imaju manjak pažnje, često su hiperaktivna i agresivna.
Također, poremećaj metabolizma šećera pogoršava i različite psihičke bolesti, od depresije do shizofrenije, pa npr. ‘liječenje’ depresije slatkišima nikada nije dobro rješenje.
Treba napomenuti i to da šećer u prehrani troši vitaminsko mineralne zalihe, a poznato je da manjak vitamina B dovodi do ometanja moždane aktivnosti.

ŠEĆER I CANDIDA ALBICANS

U zdravom organizmu razina gljivica Candide je pod kontrolom, no uslijed narušenog imunološkog sustava, poremećene crijevne flore i loših prehrambenih navika (koje uključuju i previše šećera), dolazi do pojačanog množenja Candide. Kod liječenja Candide zato je potrebno voditi računa o tome da se iz prehrane izbaci šećer, kao i pšenica, čokolada, kvasac, voće (osim limuna i kiselog voća), suho voće, sve što nastaje fermentacijom, kava, konzervirana hrana itd.

ŠEĆER I PRESTANAK PUŠENJA

Nužno je izbjegavati rafinirane šećere ako ste u procesu odvikavanja od pušenja. U našem VALERA centru uz BICOM biorezonantni tretman, kojim uspješno pomažemo ljudima da prestanu pušiti, obavezno preporučujemo i promjenu životnih navika, što uključuje i zdravu prehranu bez rafiniranih šećera. Ako pušač konzumira hranu bogatu šećerima, njegovom će organizmu biti potrebna veća količina vitamina B1 u sagorijevanju šećera u krvi. Taj je vitamin iznimno važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava pa njegov nedostatak može uzrokovati uznemirenost i nervozu, što nikako nije poželjno tijekom procesa odvikavanja od pušenja.

Bez obzira na to želite li prestati pušiti, omršavjeti, riješiti se problema s Candidom ili u bilo kojem drugom smislu postići zdravlje i uravnoteženost čitavog organizma, javite nam se i dogovorite besplatne konzultacije u našem VALERA centru, gdje metodama biorezonance i homeopatije učinkovito pomažemo i ljudima i životinjama u rješavanju različitih zdravstvenih problema!