Koliko su opasne alergije na sunce? Što treba učiniti kako bi se spriječila alergijska reakcija? Saznajte od stručnjaka

Alergije na sunce ili fotodermatoze manifestiraju se nakon izlaganja gole kože sunčevim zrakama. Obično nastaju nakon izlaganja jakoj sunčevoj svjetlosti u proljeće ili ljeto, ali kod nekih se mogu javiti i u zimi. Zadnjih godina su u porastu, a zahvaćaju oko 20 posto populacije.

Za razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen, kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje promjenu kože zbog sunčanja kao strano tijelo i pokreće obranu protiv nje. To se obično manifestira pojavom mjehurića ili osipa, koji u nekim slučajevima zahvaćaju veće dijelove tijela, što se naziva fotoalergija.

large-2

Oblici alergije

Najčešće se javljaju tri vrste fotoalergijskih reakcija:

  • Polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE)
  • Kontaktni fotoalergijski dermatitis
  • Solarna urtikarija

Najčešća reakcija je polimorfna svjetlosna erupcija koja se manifestira na vratu, pregibima ruku i nogu, a izgleda poput uboda insekta. Na tom području javlja se svrbež i crvenilo.

Kontaktni fotoalergijski dermatitis najčešće nastaje kao posljedica utjecaja sunčeve svjetlosti na tvari koje su nanesene na kožu, npr. kreme ili određeni lijekovi. Te tvari nazivamo fotosenzitivnim tvarima budući da smanjuju prag osjetljivosti naše kože na sunčeve zrake te već nakon kraćeg izlaganja izazivaju dosta jaku alergijsku reakciju. Neki lijekovi i proizvodi, ali i neke bolesti također mogu vašu kožu učiniti vrlo osjetljivom na sunčevo svjetlo. Stoga se treba informirati o konzumiranim proizvodima i lijekovima, tj. o njihovim negativnim učincima na naš organizam pri izlaganju sunčevim zrakama.

Kako uspješno spriječiti alergijsku reakciju na sunce?

Test na alergiju na sunce biorezonancom, prvi je korak. Ako se potvrdi alergija, potpuno bezbolnom terapijom na Bicom uređaju, riješit ćemo vaše tijelo alergije i pripremiti ga za bezbrižno ljeto bez plikova i urtikarije.

Na vama je da pripazite na sljedeće:

  • izbjegavate izlaganje suncu u vremenu od 10-17 sati,
  • zaštitite kožu visoki zaštitnim faktorom,
  • dovoljno hidratizirate tijelo
  • uživate u blagodatima lijepog vremena na siguran način

 

NARUČI SE

Rezervirajte termin

NARUČI SE