pas_macka

Homeopatski način liječenja nije samo privilegija ljudi. Kućni ljubimci živeći s nama žive i naše bolesti, stresove, tuge, gubitke, pa isto tako zahtijevaju i kvalitetno i neškodljivo liječenje. Kao u humanoj tako i u veterinarskoj medicini zamjetno je porasla potreba održavanja zdravlja i liječenja bolesti homeopatijom. Dolazi do buđenja ekološke svijesti i shvaćanja značenja biološke raznolikosti i održivog razvoja. Vlasnici kućnih ljubimaca žele liječiti svoje životinje homeopatijom radi svojih svjetonazora te odsustva nuspojava liječenja i neoštećivanja organizma. Kao metoda liječenja u svijetu nalazi se na visokom drugom mjestu, odmah iza tradicionalne kineske medicine.

Homeopatija je prirodni način liječenja koja individualno i cjelovito pristupa kako čovjeku tako i životinji te na osnovu toga propisuje homeopatske pripravke. Određeni pripravak potiče samoiscjeljujuće snage te dovodi organizam u mentalni, emocionalni i fizički sklad. Posebno je značajno da homeopatski pripravci nemaju nikakvih neželjenih popratnih pojava, ne suprimiraju bolest već ju pokušava iscijeliti dopirući do samog uzroka problema. Prakticiranjem homeopatije se mogu izbjeći skupe dijagnostičke pretrage te se izbjegava nepotrebno zračenje. Naravno da je potrebno razlikovati po život opasna stanja gdje je neophodna hitna klasična veterinarska pomoć. No, na putu do veterinarske klinike, homeopatski pripravci mogu biti od pomoći tj. ublažiti simptome. Značajno je da u životinja na farmi koje se liječe homeopatijom nema rezidua lijeka u mlijeku, mesu, jajima…. što ima značajnog utjecaja i na zdravlje ljudi.

Načelo homeopatske terapije je primjena malih količina ljekovitih tvari koje povoljno djeluju na simptome bolesti. Ista ljekovita tvar primijenjena u velikim količinama kod zdrave životinje ili čovjeka može izazvati simptome slične onima koje uzrokuje bolest.

Homeopat određuje homeopatski pripravak prema slici svih simptoma promatrajući individualne mentalne, emocionalne i fizičke osobine životinje. Ovdje nam je neophodna priča vlasnika životinje koji svog ljubimca najbolje poznaje te nam može detaljno opisati ponašanje, specifičnosti mentalnog i emocionalnog stanja te fizičke simptome vezane uz određenu bolest.

Homeopatsko liječenje životinja se razlikuje od konvencionalnog, prvenstveno, po načinu uzimanja slučaja (anamneze). Dobro uzet slučaj je osnova za ispravan izbor homeopatskog pripravka. Sve započinje promatranjem i upoznavanjem životinje dok izlazi iz vozila, promatranjem ponašanja u čekaonici te prije ulaska u ambulantu. Ovo nam može puno reći o životinji i njenoj vezi s vlasnikom. Razgovor započinje o prisutnim tegobama koje su i najčešći razlog dolaska u ambulantu. Važno je točno zapisati vlasnikove riječi jer mogu biti presudni za odabir lijeka. Posebnu pažnju posvetiti karakteristikama simptoma ili znakova te detaljno istražiti npr. vrstu proljeva (karakter, boja….), koja vrsta iscjedaka, ozljede… Homeopati veliku pažnju poklanjaju modalitetima tj. što čini simptome gorima i što ih poboljšava (npr. vrijeme, temperatura, hrana, piće, odmor, kretanje…) te periodicitetu simptoma. Da bi došli do uzroka problema zanima nas koliko dugo traju tegobe, kada je sve počelo te okolnosti početka. Npr. vlasnik može reći da životinji nije dobro od ozljede, dolaska mladunčadi u familiju, ako je član obitelji umro, od cijepljenja… Bitno je istražiti prijašnju i obiteljsku povijest bolesti, naravno, ako je poznata.

Specifičnosti mentalnih simptoma nas vode do ispravnog homeopatskog konstitucijskog pripravka. Dakle, moramo saznati kako životinja reagira na kritiku, buku,kako se ponaša (dominantna, pokorna, agresivna, stidljiva, oprezna, nespretna, pamćenje, emocije…) Važni su i općeniti simptomi tj. želje, averzije, način hoda, spavanje, apetit, žeđ, lijekovi, obroci… , a isto tako i posebni simptomi te čudni i neobični simptomi. Ne smijemo zaboraviti i kućno okruženje (ima li stresa uzrokovanog djecom u familiji, stres zbog drugih životinja, tuga zbog odlaska člana obitelji iz kuće…) Pitati ćemo i kako je životinja reagirala na cjepiva i kakva joj je seksualna aktivnost tj. je li potisnuta ili prenaglašena. Jako je važno uzimati slučaj svim čulima: oči, uši, nos i dodir i zamjećivati sve detalje.

Sve su ovo individualne karakteristike određene životinje i ne postoje dvije iste. Tu je čar i učinkovitost homeopatije. Na osnovi cjelovite slike određuje se konstitucijski homeopatski pripravak za određenu životinju, a ne za određenu bolest. Djelotvoran je samo točno propisani pripravak koji životinju dovodi u mentalni, emocionalni i fizički sklad. Homeopatski pripravci se mogu propisivati za akutne i kronične tegobe. Homeopatija je prirodna i bez neželjenih popratnih pojava.

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, mineralnog, životinjskog ili organskog porijekla. Pripravci se određenim postupkom sve više razrjeđuju čime se postižu sićušne, gotovo neznatne, doze početne supstance. Radi se o postupnom razrjeđivanju uz ritmičko potresanje i na taj način se količina fizičke supstance smanjuje, ali se njena „energetska vrijednost“ povećava. Zato se taj postupak i zove potenciranje tj. zadobivanje snage.

Protivnici homeopatije će reći da je to placebo učinak. Postoji film kojeg je snimio BBC gdje je pokazano stado krava oboljelih od mastitisa koje su uvjerljivo reagirale na homeopatski lijek Phytolaccu. Polovica stada liječena je homeopatskim lijekom. Mastitis se smanjio za 95% u odnosu na drugo stado koje je liječeno antibiotskom terapijom. Teško je vjerovati da se radilo o placebo efektu. Životinje i djeca ne znaju za placebo efekt.

Homeopatski pripravci nisu testirani na životinjama. Za promjenu, ovi pripravci se testiraju na zdravim ljudima tako da mi znamo njihovo djelovanje na ljudskom organizmu. To se zove dokazivanje. Simptomi koje dokazivač dobije daju sliku lijeka koju taj pripravak liječi.

Kontaktirajte nas

Homeopatija poštuje zakone zdravlja,
bolesti i snage i pomoću nje moguće je potaknuti organizam na što prirodnije funkcioniranje.

Kontaktirajte nas