Kad govorimo o pomicanju vlastitih granica, onda prvenstveno mislimo na širenje pojma i svijesti o životu, drugim ljudima i samima sebi. Tu sintagmu koristimo kad želimo opisati iskorak iz uobičajene svakodnevice, prihvaćanje novih izazova, svladavanje novih vještina, testiranje vlastitih snaga itd.

Puno se u zadnje vrijeme govori o važnosti izlaska iz zone komfora jer tamo vani, kažu, izvan naših sigurnih granica, događa se prava čarolija. I imaju pravo. Samo bi bilo bolje kad bismo manje o tome pričali, a više radili na tom iskoraku koji na mnogo načina može oplemeniti naš život, izoštriti svijest o vlastitim sposobnostima i na kraju – pridonijeti našem zdravlju.

Jer čovjek je stvoren takav da mu je prirodno učiti tijekom cijeloga života, neprestano se razvijati i rasti. I normalno je da mu s vremena na vrijeme granice svijeta na koji je naviknut postanu pretijesne, da mu ponestane mjesta za zdravo napredovanje. Ako se ne može više dalje širiti i jačati, i ne poduzima ništa u vezi toga, sasvim sigurno će početi kopnjeti, venuti. Baš poput biljke u premaloj teglici s tlom koje više ne daje ništa hranjivo.

Tada je vrijeme za ‘lomljenje kalupa’ i širenje vlastitih granica jer jedino ta opcija može osigurati zdrav i sretan nastavak života. Na koji način će kalup trebati biti polomljen, to svatko za sebe najbolje zna. Ne moraju to biti nikakvi drastični životni potezi, i jednostavna nova navika može učiniti čudo za naš život. Za neke će se možda granice proširiti kad konačno nauče reći ‘ne’ ljudima i situacijama koje im ne odgovaraju, napuštanje posla koji ih frustrira, odlazak na uzbudljivo putovanje, posvećenost hobiju koji je do sada uvijek bio zapostavljan i sl.

Prilika je doista puno, kao i razloga zbog kojih je zdravo pomicati vlastite granice. U nastavku teksta naveli smo one koje smatramo najvažnijima!

PROMJENA NEZDRAVIH NAVIKA

Kad sebe sputavamo ustaljenim obrascima življenja i razmišljanja, kad dozvoljavamo da nezadovoljstvo postane lajt motiv našeg života, i naše zdravlje pati. Ne zaboravite da je čovjeku prirodno da se mijenja, raste i razvija. Jednostavno ne možemo provesti čitav život u istim obrascima/nezdravim navikama i biti sretni i zadovoljni.

JAČANJE SVIJESTI O VLASTITIM SPOSOBNOSTIMA

Nove situacije i izazovi pokazat će nam tko smo trenutno, gdje smo jaki, a gdje slabi i svakako izoštriti viziju o onome gdje doista želimo biti. Zato, s vremena na vrijeme postavite pred sebe neki zanimljiv izazov, osvijestite svoje sposobnosti, jačajte svoju snagu i povjerenje u sebe same.

SVLADAVANJE NOVIH VJEŠTINA

Nove vještine itekako mogu biti zdrave za nas, pogotovo ako se radi o vještinama koje će nam osigurati duševni mir i stabilnost na svim životnim poljima. Iskorak izvan sigurnih granica uvijek nas na neki način prisili da na novim vještinama radimo kako bismo se stabilizirali i pronašli zdravu ravnotežu.

SUSRET SA SVOJIM PRAVIM JA

Čovjek koji bježi od sebe samoga i plitko diše pod kojekakvim krinkama, ne može ostati zdrav. Kad pomičete vlastite granice, kad se upuštate u različite pustolovine, onda često imate i priliku ispoljiti ono što leži u vašoj unutrašnjosti, a čega možda niste bili ni svjesni. Idealne su to prilike da iskreno pogledate samima sebi u oči i poradite na sebi.

LJUBAV PREMA SEBI

Pomičući vlastite granice, bit ćete jedina osoba na koju se možete osloniti. Prilika je to da steknete povjerenje sami u sebe, da se više počnete cijeniti i da zavolite svaki dio sebe jer samo vi znate što ste prošli, samo vi znate koliko vam je teško bilo i samo vi se možete izvesti na pravi put.

ODBACIVANJE LOŠIH UVJERENJA

Tijekom života nagomilamo jako puno uvjerenja koja nam s vremenom prestanu služiti i samo postanu opterećenje. Kad je čovjek suočen s novim izazovima, kad se nađe na novom teritoriju, onda ima i idealnu priliku testirati svoja uvjerenja, te odbaciti sve ono što mu više ne služi. Bez opterećujućih uvjerenja bit ćete itekako lakši i zdraviji!

Kao što smo već napomenuli, sami najbolje znate na koji način pomaknuti vlastite granice, koju vrstu izazova odabrati da biste se oslobodili i nastavili napredovati. Jako se puno ljudi, kad žele promjenu i iskren susret sa samima sobom, odlučuje na putovanja. I doista, putovanja imaju fascinantna utjecaj na naš um, duh i tijelo.

Ako ste u potrazi za putujućom inspiracijom, pozivamo vas da pratite našu Zdravku na njezinom Caminu putem Facebook stranice Zdravka za zdravlje i Instagram profila @zdravkazazdravlje. Bit će to sasvim sigurno jedno uzbudljivo i inspirativno putovanje – nemojte ga propustiti! 😉